Kucni Trener na Facebook-u
Započnite trening zagrevanjem i tako sprečite povrede

See more details
Da bi postigli brži rast mišića morate rotirati tipove vežbi

See more details
Uzimanje odgovarajuće hrane nakon treninga veoma je važno

See more details

Žene i teretana

Štampa PDF

Tema koja je uvek aktuelna medju lepšim polom, a u vezi sa kojom još uvek ima puno nedoumica jeste da li žene trebaju da rade sa tegovima kao muškarci.
Razlog tome jeste generalno bezrazložan strah žena da će ukoliko idu u teretanu i rade sa velikim težinama izgledati mišicavo kao i muškarci.

Da bismo rešili ovu nedoumicu prvo  bi trebalo objasniti šta je osim treninga i ishrane potrebno da bi se izgradila mišićna masa i uopste zašto muškarci imaju veću mišićnu masu od žena.

Za povećanje mišićne mase najzasužniji je muški polni hormon testosteron.
Testosteron je direktno odgovoran za povećanu sintezu proteina nakon treninga sa opterećenjem.
Uz hormon rasta danas se zasigurno zna da je lučenje ovog hormona od najveće moguće važnosti za osobu koja želi da izgradi mišićnu masu.

Žene u svom organizmu poseduju od 5-10% od ukupne količine testosterona koju poseduju muškarci
To pratično znači da žene ne poseduju dovoljnu količinu testosterona koja im je potrebna da bi izgradile mišićnu masu onako kako to mogu da urade muškarci.

Trening sa opterećenjem će pomoći ženama da izgradi izvesnu količinu mišića ali samo toliko da na pravi način ubrzaju svoj metabolizam povećaju mišićni tonus što će učiniti da budu zdravije, izgledaju bolje i na efikasniji način tope svoje suvišne masnoće