Kucni Trener na Facebook-u
Da bi postigli brži rast mišića morate rotirati tipove vežbi

See more details
Da li u toku vežbanja radite sa odgovarajućim težinama?

See more details
Uzimanje odgovarajuće hrane nakon treninga veoma je važno

See more details

Nema više trbušnjaka

Štampa PDF

U svetu fitnesa ustaljeno je verovanje da su klasični trbusnjaci najbolje rešenje za treniranje  stomačnih mišića..
U sledećem tekstu bavićemo se razlozima zašto trbušnjaci  pored toga sto nisu najefikasniji nego su i potencijalno opasni za zdravlje vaših ledja.

Pre svega hajde da vidimo koja je glavna uloga trbušnih i ledjnih mišića u svakodnevnom funkcionisanju, odnosno da vidimo koja je njihova funkcija u svakodnevnom životu
Da li je njihova funkcija da proizvode pokrete ili je možda situacija ipak malo drugačija...

Svetski stručnjaci za trening vrhunskih sportista poput Majkla Bojla kao i vodeći stručnjaci za fizikalnu terapiju poput Stjuarta Mek Gila i Širli Sarman slažu se u činjenici da je glavna funkcija našeg trupa  stabilizacija a ne prizvodnja pokreta.

Sposobnost trupa da se odupre pokretima i da ih stabilizuje je ustvari mnogo važnija funkcija  nego sposobnost njihovog izvođenja kaže Majkl Bojl.

Širli Sarman dodaje da je jedan od glavnih uzročnika bolova u donjim ledjima između ostalog i nesposobnost trbušnih mišića da ostvari kontrolu i stabilizaciju u pravcu rotacije lumbalnog dela kičmenog stuba.

U svakodnevnim aktivnostima primarna uloga trbušnih mišića je da obezbedi stabilnost trupa i da se odupre pokretima kao sto su rotacija, ekstenzija i bočna fleksija.

Umesto da se trbušni mišići gledaju kao rotatori ili ekstenzori trupa mnogo pravilniji pristup bi bio da se  na te mišiće gleda kao na anti rotatore i anti ekstenzore.

Ako malo bolje razmislite stvar je vrlo logicna.
Koliko puta u toku dana imate priliku da  izvodite pokret koji je sličan izvođenju trbušnjaka.
Jedanput kada ustajete iz kreveta i to je to.
Tokom većine dana u hodanju, stajanju, nošenju stvari glavna uloga vašeg stomaka jeste da stabilizuje  trup u izvođenju svakodnevnih pokreta.

Šta više utvrdjeno je da pokreti kao što su savijanja, opružanja, i rotacije  koje se odvijaju u predelu lumbalnog dela kičmenog stuba predstavljaju veliko opterećenje na kicmene diskove koji može dovesti do bolova u donjim leđima.

Stjuart  Mek Gil vodeći svetski ekspert za zdravlje leđa u svojoj knjizi Low back Disorders navodi da izvođenje klasičnih trbušnjaka osim što ne obezbeđuje neophodnu stabilnost lumbalnog dela neophodnu u svakodnevnom funkcionisanju predstavlja potencijalno opasnu vežbu pre svega zbog velike kompresije na lumbalne diskove koja se tokom ove vežbe razvija.
Mehanizam za dobijanje diskus hernie podrazumeva konstantno ponavljanje pokreta  fleksije lumbalog dela kičmenog stuba koji je istovetan kao i prilikom izvođenja klasičnih trbušnjaka.

U narednim tekstovima ćemo detaljno objasniti na koji način možete efikasnije, funkcionalnije i bezbednije trenirati vaš stomak